İçindekiler
Köprü, kron, kaplama olarak da bilinen sabit protezler, ağızda az sayıda diş eksikliğinde uygulanan ve destek dişlerin şekillendirilmesi (kesilmesi, küçültülmesi) ile laboratuarda hazırlanıp dişlere yapıştırılan protezlerdir. Takılıp çıkartılabilen protezlere oranla hasta tarafından daha kolay kabul edilir ancak uygulanabilmesi için bir takım koşulların var olması gereklidir. Bu protezlerin temizliği uzun ömürlü olması açısından çok önemlidir. Özellikle protezin destek dişlerinin tüm dişeti kenarları çok iyi fırçalanmalıdır. Dişlerin hazırlanması ve ölçü alınmasını takiben 3-4 seansda ve 1-2 haftada işlem tamamlanır. Protezin metal destekli porselen ve metalsiz yapılar başlığı altında çok fazla çeşidi vardır. Ağzınıza en uygun çözüm hekiminizle birlikte belirlenecektir.
Çürükler ve diş sallanmaları, eğer diğer tedavi yöntemlerine cevap veremeyecek kadar ileri safhadaysa dişler çekilir. Bunun doğal bir sonucu olarak ağızda dişsiz boşluklar ortaya çıkar. Bu boşluklar eğer küçük boyutta ise ve ağzın dışarıdan görünmeyen bölümündeyse hemen bir protez yapma gereği yoktur. Çünkü bireyin ağız ortamı bu tür küçük boşlukları tolore edebilecek durumdadır. Eğer bu küçük boşluk görünür bir bölgedeyse estetik problem var demektir ve bir protezle bu problem acilen çözülmelidir. Ağzın arka bölümlerinde çekilen diş sayısına bağlı olarak dişsiz boşluklar büyürse bu bölgelerin artık protezlerle doldurulması zorunludur. Çünkü her şeyden önce çiğneme fonksiyonu olumsuz etkilenir.
Bu sistemde metal yerine alt yapı malzemesi olarak zirkonyum kullanılır. Yapılan çalışmalar diş hekimliğinin temel gereksinimleri olan estetik, sağlamlık, doku uyumluluğu ve doğallık konularında bugüne kadar ulaşılan en yüksek performansın elde edildiğini göstermiştir. Tamamen el becerisinin bilgisayar destekli teknoloji ile birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir yöntemdir. Klinikte elde hazırlanmış diş preperasyonları(kesimleri) laboratuarda özel yöntemlerde şekillendirilir ve özel bir cihaz yardımıyla lazer tarama sitem ile okunur. Bu bilgiler cihazın şekillendirme bölmesine aktarılıp kuron veya köprü bilgisayar tarafından işlenir. Böylece zirkonyum oksit alt yapı oluşmuş olur. Bu alt yapının üzeri özel porselenler ile kaplanılır. Böylece ışığı geçiren(neon efektli), oldukça dayanıklı, estetik, doğal görünümlü ve doku uyumlu kuron ve köprüler elde edilmiş olur. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla porselenleri artık köprülerde de rahatça kullanılabilir hale getirmesidir.
Bu tip porselenlerle estetiğimizin temel anahtarı olan ön dişlerde sadece ön yüzeylere uygulanan protezler yapmak mümkün hale gelmiştir. ‘Laminate kaplamalar’ olarak adlandırılan bu teknikle dişlerimizin sadece ön yüzeylerinden az miktarda malzeme kaldırılarak mükemmel renk ve doku uyumlu kalıcı uygulamalar yapılabilmektedir.