İçindekiler
Elmas kadar sağlam inci gibi güzel doğal ve doku uyumlu metalsiz uygulamalarla estetiğin zirvesine ulaşan porselen uygulamaları artık zirkonyum ile dayanıklılıkta da sınırları zorluyor. Zirkonyum maddesi, beyaz metallerden oluşan kıristallerin, sekiz ton basınç altında sıkıştırılması ve 1500 santigrat derecelerde fırınlanması ile elde edilen dayanıklı bir malzemedir.
Bu sistemde metal yerine alt yapı malzemesi olarak zirkonyum kullanılır. Yapılan çalışmalar diş hekimliğinin temel gereksinimleri olan estetik, sağlamlık, doku uyumluluğu ve doğallık konularında bugüne kadar ulaşılan en yüksek performansın elde edildiğini göstermiştir. Tamamen el becerisinin bilgisayar destekli teknoloji ile birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir yöntemdir. Klinikte elde hazırlanmış diş preperasyonları(kesimleri) laboratuarda özel yöntemlerde şekillendirilir ve özel bir cihaz yardımıyla 3 boyut tarama sitemi ile okunur. Bu bilgiler cihazın şekillendirme bölmesine aktarılıp kuron veya köprü bilgisayar tarafından işlenir. Böylece zirkonyum oksit alt yapı oluşmuş olur. Bu alt yapının üzeri özel porselenler ile kaplanılır. Böylece ışığı geçiren(neon efektli), oldukça dayanıklı, estetik, doğal görünümlü ve doku uyumlu kuron ve köprüler elde edilmiş olur. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla porselenleri artık köprülerde de rahatça kullanılabilir hale getirmesidir.
Laminate yani yaprak tarzı çok ince özel porselenlerin, gerek dişlere hiç bir küçültme işlemi yapmadan, gerekse estetik ve fonksiyonel sebeblerle sadece dişlerin ön taraflarından küçük aşındırmalar yaparak hazırlanan diş yüzeylerine özel yapıştırıcı teknikler kullanılarak yapılan tedavilerdir.
Avantajları;
Kısacası laminate kaplamalar diş estetiğinin vazgeçilmezleri arasındadır.