Çürük Tedavisi

Diş Çürüğü Tedavisi
Diş Çürüğü Tedavisi

Diş çürüğü tespit edildikten sonra, tedavisinin zaman kaybedilmeden yapılması gereklidir. Diş çürüklerinin tedavisi dolgu ile yapılır. Dolgu, çürüğün temizlenmesini takiben, estetik ve fonksiyonun sağlanabilmesi amacıyla, oluşan boşluğun uygun maddelerle kapatılarak, dişe çürümeden önceki doğal biçimini vermeye yönelik bir uygulamadır.

Kullanılacak dolgu maddesi seçilirken dişin konumu ve işlevi göz önünde bulundurulur. Çiğneme işlevi temel olarak azı dişleri bölgesinde gerçekleştiği için, bu dişler daha fazla basınca maruz kalır. Bu nedenle azı dişlerine dolgu yapılırken, ön dişlere göre daha dayanıklı dolgu maddelerinin kullanılması gerekir. Ön dişlerde ise, mümkün olduğunca dolgunun fark edilmemesi için, dişin rengiyle uyumlu renkte bir dolgu maddesi tercih edilir.

Diş Çürüğü Tedavisi
Diş Çürüğü Tedavisi

Kompozit Dolgular (Diş Rengindeki Doluglar)

Kompozit dolgular çürük, kırık veya estetik amaçlı olarak, dişlerin tedavisinde kullanılabilen dişin kendi rengini taklit edebilen dolgulardır. İlk geliştirildiklerinde sadece ön dişlerde kullanılmalarına rağmen , zamanla çiğneme kuvvetlerine dayanıklılığı arttırılıp, aşınma miktarları azaltıldığı için, artık arka dişlerde de kullanılabilmektedir. En önemli avantajları estetik olmalarıdır. Dolgu yapıldıktan sonra hemen cilalanabilirler. Oysa amalgam dolguların cilası için 24 saat sonra tekrar bir seans ayrılması gerekir. Kompozit dolgular sadece çürük sonucu oluşmuş kavitelerin restore edilmesi için kullanılmaz aynı zamanda hastanın görünümünden memnun olmadığı durumlarda dişin renginin ve formunun değiştirilmesi için de kullanılabilir. Bu dolgular tabaka tabaka uygulanır ve özel bir ışık kaynağı ile sertleştirir. Amalgam dolgulara göre yapımı daha uzun sürer. Fiyatı amalgama göre daha pahalıdır ve zaman içerisinde dolguda renkleşme ve aşınmalar görülebilir.

Diş Çürüğü Tedavisi
Diş Çürüğü Tedavisi

Porselen Inlay-Onlay Dolgular

Porselen dolgular laboratuarda hazırlanan üstün estetik ve dayanıklılığa sahip dolgulardır. Dolgu için şekillendirilmiş oyuğun (kavite) ölçüsü alındıktan sonra, laboratuarda porselenden hazırlanır ve dişe yapıştırılır. Özel teknik ve çok hassas çalışma gerektirirler. Kompozit dolgulara göre, uygulandıkları diş ve komşu dişler ile çok daha uyumludur. Ayrıca bu porselenler dişin sertliğine en yakın ve dişeti ile en uyumlu malzemelerdir. Özellikle ciğneme yükü olan dişlerde ve büyük madde kayıplarında, kompozit dolgu veya kuron (kaplama) yerine tercih edilebilirler.

Yol Tarifi Bizi Arayın Whatsapp