Hareketli Protezler

Hareketli Protezler (Deflex Kırılmayan Protezler)

Kırılmayan deflex protezler, pempe damak maddesinin termoblastik geliştirilmiş şeklidir. Bu protezlerde metal kaide kullanılmadığı için estetik olarak oldukça başarılıdır. Hafif olduğu ve şeffaf geçirgen bir pembe rengi olduğu için hasta beklentilerini oldukça iyi karşılamaktadır. Deflex kırılmayan protezler hasta tarafından düşürüldüğünde ve çiğneme olarak zorlandığında kesinlikle kırılmazlar. Kırılması için bir tele verilen defalarca bükme hareketi gibi, büküm hareketinin çok defalar tekrarlanması gerekir.

Hareketli Protezler
Hareketli Protezler

Deflex Geçici Protez

Deflex kırılmayan protezlerle geçici sorunları gidermekte oldukça kolay ve estetiktir.

Hakeretli protezler kendi aralarinda 3 gruba ayrılır

Total (Tam) Protezler

Eğer kişi ağzındaki tüm dişleri kaybetmişse total-tam- protezlerin yapılması gerekmektedir. Son yıllarda total protezler artık dişsiz ağızlar tek şansı olmaktan çıktı. Çene kemiğine yerleştirilen implantlar ve bunlardan destek alınarak hazırlanan protezler artık hastalara kendi dişleriyle çiğniyormuş hissi vermekte ve bu sebeple sıklıkla tercih edilmektedir.

Parsilyel (Bölümlü) Protezler

Ağızda eksilen dişlerin yerini doldurmak amacıyla,ağızdaki sabit sağlam dişlere, özel hassas tutucular yardımıyla tutunan, eksik dişleriniz yerine yapay hazır dişlerin yerleştirildiği, hasta tarafından takılıp çıkartılabilen protezlerdir.

Hassas Tutuculu (Çıt-Çıtlı) Protezler:

Yine kısmen dişsiz ağızlara uygulanırlar. kroşe olarak adlandırılan ve protezin tutuculuğunu sağlamak için kullanılan metal parçaların yerine kullanılan sisteme hassas tutucu denir.Bölümlü protezlere nazaran daha estetik görünümlü olan protezlerdir.

Protezlerin Temizliği

Hareketli protezlerin temizlenmesi bir takım temizleme ajanları ile yapılmaktadır. Su içerisine konan efervesan tablet vasıtasıyla protezler temizlenmektedir. Eğer protez temizleme ajanı mevcut değilse diş fırçası ya da protez fırçası ile protez temizlenebilir. Bunun yanında bölümlü hareketli protezler ağızdan çıkarılıp, ağızdaki mevcut dişler temizlendikten sonra protez temizlenip yerine takılabilir. Ancak total protezlerde hastanın dişleri çıkarıp ağzını çalkalaması kafidir.

Niçin protezlerinizi günlük olarak temizlemelisiniz?

Aşağıdaki problemlere sebep olabilecek, plak, yiyecek artığı, ve tartar oluşumunu engellemek için günlük temizlik önemlidir:

Protezimizi temiz tutmak için yapmamız gerekenleri sıralamak gerekirse;

  • Yemeklerden sonra, protezinizi suda yıkayarak yiyecek artıklarını uzaklaştırın.
  • Belli öğünlerden sonra, özellikle yatmadan önce, düzenli olarak protezinizi fırçalamalısınız. Bu işlem plak ve leke oluşumunu önler.
  • Fırçalama işleminde su ve çeşitli diş macunları veya protez bakım ürünleri kullanılır. Aşındırıcı tozlar kullanılmamalıdır. Yoksa protezin yüzeyi çizilir ve bu yüzeylerde artıklar toplanmaya ve renklenmeye başlar.
  • Protezin tüm yüzeylerini temizlemeye özen göstermelisiniz.
  • Zaman zaman protezinizi, özel protez sıvılarında bekletebilirsiniz. Kimyasal maddeye maruz kalan protezinizi yıkadıktan sonra kullanmanız gerekir.
  • Protezin içine işlemiş lekeler ve tartarlar ancak bir dişhekimi tarafından ultrasonik araçlarla temizlenebilir.
  • Protezi temiz tutmanın en etkin yolu, günlük fırçalama ile birlikte haftada bir kaç kez de kimyasal sıvılarda bekletmektir.
Yol Tarifi Bizi Arayın Whatsapp